До нас, на Броварщину


Дописи за ‘лютого 14, 2012’

Гута

Перша гута, що поклала початки броварсъкому гутництву, виникла в Зазим’ї (урочище Гута). Зазимеькі уніати занесли сюди традиції європейського гутництва. Очевидно, з вигнанням уніатів із Зазим’я після 1630 р. майстри і знаряддя виробництва перейшли до Видубицького монастиря, який поблизу Літок організував нову Гуту.

Браві вори

Броварі — наша міні-столиця, молоде і навіть юне місто на околиці правічного соснового бору, в який упираються бро варські вулиці. Нинішнє місто ші значний промисловий, культур ний, духовний, спортивний поте 11 ціал у масштабах України. Місто має і міжнародну репутацію, активно розвиває широкі між народні зв’язки: з Росією, Білорусією, Болгарією, Францією, СІІІА. Назва міста в багатьох на устах. У 1997 році виповнилося 25 років відтоді, як Броварі стали містом обласного підпорядкування.

Бервиці

За письмовими джерелами, Бервиці відомі з 1706′ р.1 Тут компанійський полковник Захарій Забіла з відомого українського дворянського роду мав хутір з млином. Згадка про той млин збереглася в назві урочища Мельникове болото.

Місцеві жителі розповідають, що колись тут було 15 хат, які стояли в густому лісі. А сам хутір був островом. Ь заходу до нього підступало обширне болото Тру бай л о, а зі сходу — басансько- ярославс.ькі болота і плави, де дрижить і гойдається земля. Де болота-плави Черепашки, Довге, Мельникове, Сере- тюкове, І’линицьке, Стийло і іовлуйове. Ще два урочища називаються островами — Пилиповим і Папиним.

Богом дана земля

За одним із переказів, їхав Старим шляхом Богдан Хмельницький — від того і пішла назва села. В іншому уточнюється, що тут колись проходило військо Богданове і від нього залишились поселенці, іще в іншому стверджується, що першим поселенцем був Богдан, вигнаний “за погану поведінку” з козацького війська. Цей же переказ досить точно подає і чисельність населення першого поселення — 20-40 чоловік. Кількість людей у поселенні (8— 10 дворів) відповідає даним перепису 1666 р.

Станція Бобрик

Броварські села в основному зберегли свої давні природні назви. Не зберегли своїх прадавніх імен лише сільські кутки і вулиці. Назви вулиць наших броварських сіл, як і всієї незалежної України, рясніють датами та іменами людей, які або не мають ніякого відношення до нашої історії, або були ворогами української державності. За радянського часу дали вказівку називати в періодичній пресі назви колгоспів, а не сіл. Сімдесят броварських колгоспів носили назви комуністичних діячів — Леніна, Сталіна, Берії, Жданова, Балицького, Кагановича, Єжова, Ворошилова, Будьонного, Першого Травня, Жовтня і т. ін.

Бобровий берег

Походження назви села Бобрик не викликає багато тлумачень. Дуже часто слов’янські поселення називались цим іменем у різних варіантах (Бобер, Бобровичі, Бобруйськ). І не тільки поселення, а й численні річки та озера також називались “бобровими” іменами.

Згідно з переказом, село названо за іменем першого поселенця — Бобра. Він ставив на річці греблі і плавав, як бобер. А за невисокий зріст його прозвали Бобриком.

За іншим переказом, тут колись було багато бобрів і жили люди, які займалися бобровим промислом. Від великої кількості бобрових жеремів-гнізд і пішла назва села.”