До нас, на Броварщину


Дописи за ‘січня, 2012’

СЕЛО ЛІТОЧКИ

Як відомо з писемних джерел. Літочки існували ще у 1482 р. Село було спалене татарами Менглі-Гірея і через це на 70 років звільнилося від сплати податків.

Про давні поселення на цій місцевості вказують археологічні знахідки. За 2 км на північний схід від Літочок розташовано городите Крем площею близько 30 га. На сьогодні висота вату – 5 м, ширина в підошві – 14 м. На території городища знайдено фрагменти кераміки, які датуються 4-2 тис. до н.е.

Калинівка історія селища


1927-1928 роки почав випускати свою першу продукцію цегельний завод- клінкерну цеглу, будівництво якого завершив Цудотранс. Будівництво цього заводу було розпочато в 1916 році Міністерством шляхів сполучення

Велика Димерка

Перша письмова згадка про Димерку як поселення, що відноситься до Остерського замку, відома з 1552 року. Але село має древньоруські корені, зокрема, пов’язані із своєю назвою. Димерські землі у 1650 році переходять від шляхетської родини Аксаків до гетьманської родини Виговських, а пізніше – до церковних володінь Києво-Печерської Лаври. У ХVII столітті через Димерку переїжджали російські імператриці Єлизавета Петрівна та Катерина ІІ. З цими подіями пов’язано ряд місцевих переказів.